keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Perfume.


Päädyin tässä syksyn kuluessa tuijottelemaan jälleen kerran mainiota BBC:n tuottamaa kolmeosaista sarjaa, Perfume. Ihan tuoreesta katsottavasta ei enää voida puhua, sillä ohjelman ensiesitys oli jo vuonna 2011. Parfyymien maailma on esitetty myös Yle Teemalla pariin otteeseen, joskin jostain hassusta syystä itse olen päätynyt sen katsomaan aina YouTubesta.

Maailmasta löytyy melkeinpä loputtomasti suurten yritysten masinoimia, joskus ohimeneviäkin, hittejä. Toisaalta pienten ja/tai perinteikkäiden tuoksutalojen tinkimättömiä mestariteoksia. Hyvinä esimerkkeinä sarjassa nähdään Tommy Hilfigerin ja Axen hankkeet vastavoimanaan CB I Hate Perfume ja Guerlain. Halpis ja luksus. Tinder ja elämänkumppanuus. BBC tuo kontrastin esille heti ensimmäisen jakson alussa.

Henkilökohtaisesti itselleni herkullisimpina avautuvat kuvat Guerlainin tehtaalta. Myöskin hajuvesikriitikko Chandler Burrin (mm. The New York Times) kyltymätöntä uutuuspullojen korkkailua katsellessa moni harrastustaan joskus selittelemään joutunut tuoksufriikki tuntee olevansa lopulta varsin kokematon.

Dokumentin parasta antia on ehdottomasti itse nenät - Guerlainin Thierry Wasser, Hermesin Jean-Claude Ellena ja CB I Hate Perfumen Christopher Brosius. Välissä piipahdetaan myös legendaarisen Givaudanin parfymöörikoulussa. Taiteenlaji on aivan omaa luokkaansa - välissä mestariparfymööri Jean Guichard toteaakin, että nenän tulee olla sekoitus tiedemiestä ja runoilijaa.

Tuoksukulttuurit ja -markkinat ovat maailman laidoilla kovin erilaiset. Pariisin, Lontoon ja New Yorkin jälkeen kolmas jakso keskittyy tarkastelemaan markkinoita (tai ehkä ennemminkin sinne puskevia länsimaisia tyrkkyjä) Lähi-idässä ja Brasilian maaperällä. Jaksossa silmänruokaa tarjoaa Grossmithin antiikkiset pullot - tai oikeastaan niiden uudistuotanto.

Yle Areenasta näitä jaksoja ei enää voi katsoa, mutta alla linkit YouTubeen.


Loudista ei toistaiseksi ole tullut Tommyn tai Tommy Girlin kaltaista blockbusteria.


..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti