keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Annick Goutal.

Annick Goutal (1946-1999) oli nuoruudessaan lahjakas pianisti ja mannekiini. 1980-luvun alkuun mennessä hänestä sukeutui myös kauneudentajuinen parfymööri. Annick Goutalin uusimpien tuoksujen takaa löytyvät tytär Camille sekä Isabelle Doyen.

Annick Goutalin herkät (painotus tähän) ja romanttiset (painotus tähän) tuoksut voisivat kuulua yhteen paljaiden jalkojen ja kesämekkojen kanssa. Mielessä piirtyy väkisinkin näkymä jostain hienostuneesta, mutta samalla tyttömäisen höpsöstä ja viattoman kauniista. Sisarusparvi palmikoi peppuun asti ulottuvia hiuksia huolella hoidetussa puutarhassa. Perhoset tanssivat ilmassa ja kaikki on täydellistä ja huoletonta. Lähitulevaisuudessa näillä tiluksilla punastutaan ja polvistutaan. Paljon. Ai sopiiko nämä tuoksut Jane Austenin romaanien ja niiden filmatisointien kylkeen..? No juuri sinne.


Annick Goutalin laajasta kymmenien ja kymmenien tuoksujen valikoimasta löytyy huomattavan paljon makeita kukkaistuoksuja. Hyvinä esimerkkeinä voimakkaan marjaisa Quel Amour! (2002) ja trooppinen Songes (2005) - valkea sekoitus tiarea, jasmiinia ja frangipania vaniljaisella röyhelöisyydellä.

Eau d'Hadrien on klassikko aivan Goutalin tuoksutalon alkuajoilta, vuodelta 1981. Kevyen puinen sitrustuoksu löytyy omasta samplekokoelmastani ainoastaan edt-versiona. Olisikin kiintoisaa nuuhkia koko sarja eau de parfumina, sillä jo valmiiksi verrattain kevyestä tavarasta on kyse kautta linjan. Les Nuits d'Hadrien (2003) on esikuvaansa mausteisempi ja runsaampi. Vähäeleiseen isosiskoonsa nähden Les Nuits on itämaisempi ja kurvikkaampi. Olenkin monia kertoja vertaillut näitä keskenään hiljalleen tykästyen enemmän ja enemmän jälkimmäiseen.
Songesin ohella Nuit Étoilée (2012) on hiljalleen kirimässä tietään naurettavan pitkälle ja taloudellisesti utopistiselle ostoslistalleni. Purkkamainen yllättäjä tökkää ystävällisesti nenään kuitenkaan pistämättä liikaa. Sitrusten ja havujen leudosti sävyttämä minttu laantuu melko tavanomaiseksi puiseksi pohjaksi. Myönnän olevani hullaantunut jo pelkkiin kauniisti muotoiltuihin pulloihin. Nuit Etoilée naivistisen yönsinisenä unelmana pomppaa silmille muutoin melko tyynesti sävytetystä valikoimasta.

On surullista, että tätäkään tuoksutaloa ei ole vielä nähty kaupan Suomessa. Annick Goutalia on kuitenkin helposti saatavilla lukuisista eurooppalaisista nettikaupoista. Goutaleita voi löytää myös mm. Tallinnan Kaubamajasta sekä Tukholman NK:sta.

Edit. Kävin Tallinnassa useampaan otteeseen vuoden 2015 aikana, enkä onnistunut bongaamaan siellä Annick Goutalin tuoksuja.


...

1 kommentti:

  1. Voi, tuo Sanges olisi ihan mulle! Harmi, ettei mun finansiaaliset ansioni riitä hajuvesien jatkuvaan osteluun, myös Lolita Lempickan vaniljaiset tuoksut kummittelevat mielessä... :)

    VastaaPoista