sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

New York, New York.
 New York on hajuvesiharrastajalle todellinen runsaudensarvi. Jo pelkkien tavaratalojen valikoima tuo hymyn huulille. Perusteellisempaan tutkailuun jo yksinomaan Manhattan tarjoaa ihmeteltävää aivan upeiden putiikkien muodossa.

 Midtownin tukikohdastamme oli eräänä loman loppupuolen päivänä helppoa ja nopeaa siirtyä taksilla Upper East Sideen. 72. kadun ja Madison Avenuen kulmassa toisiaan vastapäätä nököttivät kauan odottamani Bond No. 9 ja Frederic Malle. Kerrottakoon tässä kohtaa, että suuresti haaveilemani Bond No. 9:n lippulaivamyymälä jäi näkemättä. Tähän vaikutti hyvin rajallinen aikamme New Yorkissa, ensikertalaisten runsas nähtävyystarjonta toisaalla - ja se kylmä fakta, että kaikki samat tuoksut oli kuitenkin nuuskittavissa Madison Avenuellakin.
 Minulla oli ensikertalaisena suuret odotukset laajasta ja hintavasta Bond No. 9:n tuoksukirjastosta. En yksinkertaisesti voinut saada paljoa irti ensikohtaamisella. Raskaat ja persoonalliset pullot vaihtuivat käsissäni tiuhaan. Jopa hätkähdyttävien tuttavuuksien rinnalle kokoelmaan kuuluu persoonattomia ja aika valmiiksi pureksittuja tuoksuja. Julmasti sanottuna ihan tyhjänpäiväisiä teoksia. Yli viidenkymmenen tuoksun kokoelmassa on toki tilaa myös näille, mutta miksi tämä seikka jäi päällimmäisenä mieleeni..? Ilmeisesti menestymiseen tarvitaan jotain helppoa ja lässyä. Jotain, joka sopii kaikille, mutta jättää kylmäksi.

 Näytän tennareissa ja farkuissa Upper East Siden täydelliseltä vastakohdalta. Rastoista ja muista kehon koristuksista puhumattakaan. Jos Helsingissä satunnaiset myyjät kokevatkin pakottavaa tarvetta siivota hyllyjä aivan välittömässä läheisyydessäni, Amerikassa nenänvarsia ei ole juuri koskaan tullut vastaan. Palvelu on ollut pääsääntöisesti aina mitä ystävällisintä.
 Huoleton ulkonäköni ei estänyt edes Frederic Mallen viileän tyylikästä myyjätärtä kohtelemasta minua kuin ketä tahansa fiinimpääkin asiakasta. Frederic Mallen kodikkaassa mutta hillityssä putiikissa tuoksut on sijoitettu suureen vitriiniin sekä pieneen hyllykköön takaseinälle. Onnekseni jään jo ensimetreillä kahden myyjättären kanssa. Hän jaksaa puhua pitkään, kuin olisin kuuntelemassa eksklusiivista esitelmää. Tuoksuttelen pulloja varovasti, ja myyjä kyselee tuoksumaustani. Myyjä ohjaa minut suihkukaappeja muistuttavien pömpeleiden luo. Kolme suihkausta kuhunkin kaappiin riittää. Luukun sulkeuduttua ilma alkaa pyöriä. Tämän jälkeen luukku jälleen avataan ja saan tunkea pääni kaappiin. Lähestymistapa on helppo ja pehmeä. Tuoksuilla on usein liian pitkä matka päästä iholleni asti, paperilla taas tuoksuilla on taipumus jäädä kylmiksi. Uskon, että juuri Suomessa tällaisille tuoksukaapeille olisi tarvetta. Kolmen tuoksun - ja kaapin - jälkeen olen vaikuttunut, ja merkittävää kokemusta rikkaampi.

 Myyjä esittelee minulle pullokokoja, mutta ei kertakaikkiaan tyrkytä mitään. Tämän hillityn liikkeen tyyliin se ei yksinkertaisesti sovi. Mitään ostamatta varovasti kysyn näytettä, ja myyjä kipaiseekin minulle takahuoneesta kahden tuoksun näytteet. Hän myös antaa luvan napata valokuvan blogiani varten.
 Kävelemme alemmas hiljalleen kohti Midtownia ohi tyylikkäiden putiikkien ja mm. huikean kauniiden Ralph Laurenin näyteikkunoiden. Englantilaisen Creedin liike on pieni, mutta valoisa ja selkeä. Testeripullojen asettelu myyntitiskillä toimii näin pienessä liikkeessä erinomaisesti. Ranskan viimeiselle keisarinnalle suunniteltu Jasmin Imperatrice Eugenie (alunperin vuodelta 1870) sekä Grace Kellylle häätuoksuksi vuonna 1956 suunniteltu Fleurissimo sykähdyttävät. Minulle Creed näyttäytyy juurikin perinteisenä mutta myös ajattomana tuoksumaailmana. Tyylikkään miesmyyjän ihmisläheisyys on omaa luokkaansa. Vaikka kauppoja ei synnykään jaksaa särmikäs pukumies kehua kyynärvarteni tatuointia. Huomaan hänen olevan arvokkaasta työympäristöstään huolimatta astetta vapautuneempi - ja rennompi kuin kahden edellisen liikkeen väki. Korvan takaa paistaa turkoosiksi väritetty tähti.

 Tohdin jälleen kysyä näytettä mukaani.  - Valitettavasti meillä ei ole näytteitä, mutta toki voin tehdä sellaisen sinulle. Myyjä suihkuttaa useamman millilitran vetoiseen pulloon kymmeniä ja taas kymmeniä painalluksia Jasmin Imperatrice Eugenieta. Poistun paikalta kiitollisena. Hymyilen kilpaa auringon kanssa.

 Barneysin tavaratalosta en voi sanoa pitäväni. Missään määrin. Kallis ja hieno tavaratalo kätkee sisäänsä paikoin ahtaan kaaoksen. Barneys voisi tavaratalona olla selkeämpi. Löydämme kyllä kaikkea jännää hipelöitävää - chihuahuan kokoiselle koiralle tarkoitettu villapaita paljastuu 200 dollarin arvoiseksi, ja karkoittaa meidät ripeästi lemmikkiosastolta. Epäuskottava ilmiö kuitenkin lävähtää naamalle kemppariosastolla. Täällä myyjien päällekäyvyys on luokkaa Pekingin Silk Street. Piraattilaukkujen sijaan täällä tosin kaupitellaan tyyristä kosmetiikkaa. Diptyque jää etäiseksi. Serge Lutensin kohdalla alkaa ahdistaa. Tämä on ensimmäinen kerta kun huomaan haluavani ulos ja äkkiä. Plussaa saa Le Labon ihana In Store-putiikki. Tuoksuttelun lomassa miehellekin löytyy mukava nahkainen nojatuoli.
 Bergdorf Goodmanilla tunnelma on maltillisempi. Jo Malonen tiskiltä mukaan lähtee kolme näytettä. Olen jo ostamaisillani kesätuoksuksi rajatun White Lilac & Rhubarb Colognen, mutta jätän sen kiusaamaan mieltäni vielä tulevaisuuteen. Clive Christianin ja Tom Fordin jälkeen löydän itseni rauhallisesta pyöreästä huoneesta jossa ystävällinen miesmyyjä tervehtii minua iloisesti. Annick Goutalin jälkeen päivän tuoksuttelukiintiöni on täynnä.

---

 Rockefeller Centerin vierestä löytyy Saks Fifth Avenue. Heti katutasosta aukeaa suuri ja aulamainen kosmetiikkaosasto. Täältä löytyy likimain kaikki jo mainitut brändit sekä aiemmin missaamani jännittävä Kilian. Odottamani Chanelin myymälä on totaalisen upea. Se ei saa minua heti ryntäämään keskelle kaikkein pyhintä vaan kierrän sitä jännittyneenä mutta varmana siitä mikä minua odottaa.

 Les Exclusifs De Chanel loistaa jämäkkänä rivinä omalla pöydällään. Olen innoissani. Näissähän on magneettikorkit!! Voisin haluta omakseni nämä kaikki. No. 22 jää iholleni rauhoittumaan. Käyn vielä katsomassa Guerlainia sekä Givenchyn uutuutta. Chanelin ystävällinen rouva vaikuttaa hieman yllättyneeltä palatessani hänen luokseen. Ostan 22:n ja saan mukaani  Exclusifs-näytteitä sekä Chance Eau Fraichea. Juuri tänne toivon vielä joskus palaavani. Juuri tätä kirjoittaessa huokaan syvään. Niin syvään.

 Näkemättä ja nuuskimatta jäi hurja määrä kiinnostavia paikkoja ja tuoksuja. Mikäli New Yorkia olisi ehtinyt katsella pidempään olisin taatusti omistanut häikäilemättömään näytteiden keräilyyn enemmän aikaa. Kokematta jäi myös Vasilisan ja Gogolin vinkkaama CB I Hate Perfume Brooklynissa. Ensikertalaisena en joutanut poistua Manhattanilta, mutta seuraavaa kertaa suunnitellessa taidan laittaa CB:n ensimmäiseksi vierailukohteekseni nähtävyyslistalla.
Bond No. 9 897 Madison Avenue ( 73rd Streetin kohdalla)
Frederic Malle 898 Madison Avenue (73rd Streetin kohdalla)
Creed 794 Madison Avenue ( 67th Streetin kohdalla)

Barneys 660 Madison Avenue ( 60th Streetin kohdalla)
Bergdorf Goodman 754 Fifth Avenue ( 58th Streetin kohdalla)
Saks Fifth Avenue 611 Fifth Avenue ( 50th Street)
Macy's 151 West 34th Street ( Broadwayn vieressä)

Näissä en itse käynyt, mutta vinkkinä silti..

Bond No. 9 9 Bond Street
Henri Bendel 712 Fifth Avenue
Bloomingdales 1000 Third Avenue
CB I Hate Perfume 93 Wythe Avenue - Brooklyn

Runsaan tietopaketin New Yorkin tuoksutarjonnasta löytää osoitteesta http://www.nstperfume.com/perfume-shopping-in-new-york-city ..


..

5 kommenttia:

 1. Vau mikä hauli! Ja mikä maraton - ihme että olet vielä elossa :D Mä taidan olla varovainen nuuhkija, en ole kyennyt yli kolmeen putiikkiin päivässä. Tuomisissasi sulla on nuuhkittavaa pitkäksi aikaa! Chanelin Exclut ja Mallet ainakin ovat koukuttaneet minua.

  Tajusin juuri että Rooma ei ole hullumpi tuoksufriikin osoite: täältä saa lähes kaikkea mitä kolusit, paitsi ei CB:tä.

  VastaaPoista
 2. Voin vain kuvitella millaiset apajat Euroopassa on, varsinkin Italiassa ja Ranskassa!! Itse kun en miestä saa matkustamaan muualle kuin jonnekin kauas niin täytyy nämä lähemmätkin herkut tutkia siellä..

  VastaaPoista
 3. Mulla on ironisesti työmatka tulossa lähiviikkoina DC:hin. Yritin etsiä sieltä tuoksuapajia, mutta vähän laihalta näyttää. No ehkä parempi niin, tuleepa tehtyä töitäkin välillä :D

  VastaaPoista
 4. Aivan ihana tuoksumatkaraportti, kiitos! Onnea uudesta Chanelista ja hulppeasta näytesaaliista! Nuo Mallen tuoksukaapit vaikuttavat erityisen kutkuttavilta, pääsisipä niitä kokeilemaan! Ja hyrr, päällekäyvät tuoksumyyjät ovat saatanasta, onneksi pavelukokemuksesi olivat ilmeisesti pääosin positiivisia :)

  VastaaPoista
 5. Me todella tarvitaan tuoksukaapit myös Suomeen!! Kaikkien pitäisi päästä kokemaan ne. :) Myyjäkokemukset ovat totaalisen toista luokkaa kuin Suomessa. Kyllä kotiutuessa tunsi taas saapuneensa melkoiseen kehitysmaahan. Toisaalta on se niin rentoa kun ei koko ajan joku myyjä tuppaa tervehtimään.. Hieman vetäytyvää sorttia kun olen.. :D

  VastaaPoista