sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Comme des Garçons Dover Street Market.








Samplepostauksessani tuli vilautettua Comme des Garconsin Series 3 Incense-näytteitä. Niitä olen pyöritellyt jo muutaman vuoden. Olen myös varmasti yhtä pitkään haaveillut sarjan kokonaisesta pullosta, no rehellisesti jopa useammasta. Hiljattain mulle kuitenkin tarjoutui tilaisuus ostaa second handina varsin edullisesti huusholliimme Comme des Garconsin Dover Street Market, niin ikään suitsukkeinen unisex-tuoksu. Tiesin mieheni ihastuvan siihen myös, ja sinnehän se päätyi - hänen tuoksukaappiinsa. Havaintojeni perusteella tuoksu ei kuitenkaan ole kaappiin jäänyt vaan se on ollut ehkä käytetyin tuoksu tässä loppuvuoden aikana.

Dover Street Marketissa on siis reilusti suitsuketta. Alku on kevyen pippurinen ja välittömästi myös katajanmarjainen, pohjalla vankkaa havupuuta. Tuoksu tuo mieleen metsämaiseman viileällä ja kostealla säällä. Savua piipustaan tupruttavan saunan. Tuoksun voisi helposti sovittaa urbaaneimpaan mahdolliseen ympäristöön, vaikkapa klubikeikalle.

Vuonna 1969 perustetun Comme des Garconsin hajuvesiä (ensimmäinen ilmestyi 1994) on ollut saatavilla täkäläisittäin varsin epätasaisesti. Edesmenneessä Helsinki 10:ssä CDG:n tuoksusarjoja oli muutama vuosi sitten tarjolla kunnioitettavan laajasti. Nykyään joitain tuoksuja löytynee Beamista ja Artekilta. Jälkimmäisestä varmuudella Artekille itselleen varta vasten suunniteltu Standard.



..

tiistai 8. joulukuuta 2015

Näytteiden säilytys.








Hajuvesinäytteiden säilyttäminen pidemmän päälle ei kaikkien mielestä ole välttämättä hyvä ajatus. En henkilökohtaisesti jaksa uskoa, että tuoksut varsinaisesti menisivät pilalle muutamassa vuodessa, mutta kaikkein vanhimpia vialeja nuuhkin pienellä varauksella. Varsinkin ostoaikeissa kannattaa ehkä turvautua tuoreempiin näytteisiin - jo ihan mahdollisten reformulaatioiden takia. 

Verrattuna kovemman luokan harrastajiin itselläni näytteitä on lopulta melko vähän. Valtaosa on tavalla tai toisella saatuja. Osa on päätynyt luokseni sen jälkeen kun olen niiden perään rohkeasti kysellyt, osa luontevasti kaupanpäällisinä tai vaihtareina. Keskimäärin kaupoista näytteitä kysellessä tarjolla on vain viimeisimpiä lanseerauksia. Monet nettituoksukaupat pullottavat itse näytteitä myyntiin. Hyvänä esimerkkinä monen fumeheadin kiittelemä Lucky Scent

Hauskaa näitä toki on ollut haalia - ja vaalia. Monista näytteistä olen ajan kuluessa luopunutkin. Osa on päätynyt vaihtoon tai osan olen antanut pois. Muutama päätyi hiljattain ystäväni häihin naistenhuoneen "ensiapulaatikkoon". 

Yhtä selkeää säilytysjärjestelmää ei mulla näytteilleni todellakaan ole. Ideoita säilytykseen löytyy netistä ihan jokaiseen makuun. Tässä nyt tämä oma sekamelskani. 






Näistä Serge Lutensin sampleista on alkanut jo etiketit haalistua, mutta onneksi lähemmin tarkasteltuna niistä saa vielä selvää. Hieman kärsineen näköinen pussukka, mutta sisältö sitäkin herkumpi.






Mummuni osti minulle vanhan puulaatikon muistaakseni Forumin parkkihallin kirpputorilta yli 20 vuotta sitten. Todennäköisesti Intiassa valmistettu boksi kätkee sisäänsä tällä hetkellä Black Phoenix Alchemy Labin sampleja, joista suurimman osan olen vielä yksitellen sulkenut minigrip-pusseihin.






Suurin osa näytteistä (tai pelkät kortit) lymyilee täysin randomissa järjestyksessä kahdessa valkoisessa keinonahkapäällysteisessä laatikossa. Parissa isommassa saman sarjan laatikossa säilytän suurinta osaa varsinaisista hajuvesipulloistani.






Kilianin Love-näyte on kokoelmani helmiä. Olen saanut sen tuoksuystävältäni vuosia sitten.






Tässä osa tuoksuystäviltäni saaduista sampleista. 






Ja tässä muutama erityinen herkku lisää..






Jo Malonen näytteitä olen haalinut matkoilta.






Hajuvesiä en oikeastaan koskaan etsi ensimmäisenä eBaysta, olen sen suhteen hieman skeptinen. Toki huolellisella perkaamisella seasta löytyy luotettavia myyjiä. Kuvassa juurikin eBaysta hankkimani Comme des Garconsin Incense-sarjan samplet.






Mujin kaksikerroksinen boksi miellyttää omaa silmääni kovin. Simppelin akryylilaatikon pohjassa on sopivasti kumia pitämään sen jämäkästi paikoillaan myös kissakodissa. Ja usein tämä esillä onkin, sijoitettuna luonnollisesti turvaan auringonvalolta. Mujilla on kerrassaan erinomaisia vaihtoehtoja moniin tuoksuharrastajien tarpeisiin. Japanilaisen Mujin lähin myymälä löytyy Tukholmasta Åhlensin pohjakerroksesta.





Le Labon yllätyskirje muutaman vuoden takaa ilahduttaa edelleen. En tuota kuortakaan vaan millään ole halunnut hävittää.






Chanelin tuoksuille on toki ollut pakko järjestää ihan oma laatikkonsa. Sain kokoelmaani juuri viikonloppuna No 5 Eau Premieren. Korkeaan pulloon pakattu No 5 Eau Premiere on ollut kaupan jo vuodesta 2007, mutta tänä vuonna myyntiin tuli reformuloitu versio, samalla ehkä monen mielestä klassisemman muotoisessa Chanel-pullossa. Minulle uusi tuoksu ei ole lainkaan vanhan veroinen. Mielestäni alkuperäinen tuoksu on sitruksisempi, ja se myös säilyttää raikkaan puolensa ihollani paremmin. Yleensä en ole jaksanut olla kovin tarkka uudistettujen tuoksujen kanssa, mutta jos joskus tarvitsen uuden pullon en todennäköisesti halua uutuutta, vaan joudun ensimmäistä kertaa metsästämään vanhaa versiota.






Sopivasti friikanneena olen säilyttänyt joitakin saamiani kirjeitä laatikoiden pohjilla. Myös erilaiset matkoilta mukaan tarttuneet spessummat tuoksuliuskat, mainokset tai brosyyrit hengailee yhä mukana.







Tästä postauksesta tulikin hieman pidempi. Mikäli joku sattuu seuraamaan blogiani niin olisin kyllä tosi kiinnostunut lukemaan millaisia säilytysratkaisuja jengillä hajuvesille ja juurikin näytteille on..? 



...

keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Perfume.






Päädyin tässä syksyn kuluessa tuijottelemaan jälleen kerran mainiota BBC:n tuottamaa kolmeosaista sarjaa, Perfume. Ihan tuoreesta katsottavasta ei enää voida puhua, sillä ohjelman ensiesitys oli jo vuonna 2011. Parfyymien maailma on esitetty myös Yle Teemalla pariin otteeseen, joskin jostain hassusta syystä itse olen päätynyt sen katsomaan aina YouTubesta.

Maailmasta löytyy melkeinpä loputtomasti suurten yritysten masinoimia, joskus ohimeneviäkin, hittejä. Toisaalta pienten ja/tai perinteikkäiden tuoksutalojen tinkimättömiä mestariteoksia. Hyvinä esimerkkeinä sarjassa nähdään Tommy Hilfigerin ja Axen hankkeet vastavoimanaan CB I Hate Perfume ja Guerlain. Halpis ja luksus. Tinder ja elämänkumppanuus. BBC tuo kontrastin esille heti ensimmäisen jakson alussa.

Henkilökohtaisesti itselleni herkullisimpina avautuvat kuvat Guerlainin tehtaalta. Myöskin hajuvesikriitikko Chandler Burrin (mm. The New York Times) kyltymätöntä uutuuspullojen korkkailua katsellessa moni harrastustaan joskus selittelemään joutunut tuoksufriikki tuntee olevansa lopulta varsin kokematon.

Dokumentin parasta antia on ehdottomasti itse nenät - Guerlainin Thierry Wasser, Hermesin Jean-Claude Ellena ja CB I Hate Perfumen Christopher Brosius. Välissä piipahdetaan myös legendaarisen Givaudanin parfymöörikoulussa. Taiteenlaji on aivan omaa luokkaansa - välissä mestariparfymööri Jean Guichard toteaakin, että nenän tulee olla sekoitus tiedemiestä ja runoilijaa.

Tuoksukulttuurit ja -markkinat ovat maailman laidoilla kovin erilaiset. Pariisin, Lontoon ja New Yorkin jälkeen kolmas jakso keskittyy tarkastelemaan markkinoita (tai ehkä ennemminkin sinne puskevia länsimaisia tyrkkyjä) Lähi-idässä ja Brasilian maaperällä. Jaksossa silmänruokaa tarjoaa Grossmithin antiikkiset pullot - tai oikeastaan niiden uudistuotanto.

Yle Areenasta näitä jaksoja ei enää voi katsoa, mutta alla linkit YouTubeen.






Loudista ei toistaiseksi ole tullut Tommyn tai Tommy Girlin kaltaista blockbusteria.


..

maanantai 23. marraskuuta 2015

John Galliano.







Marraskuu pitää pintansa ja on tänäkin vuonna ollut kaikkien kliseiden mukaisesti pimeä. Mutta pimeässä piilee usein oma romantiikkansa. Mikäli hieman tummasävyisempi estetiikka puree sinuun myös John Gallianon John Galliano saattaa tehdä sen. Jo vuosia sitten Nekun (Lazy Dynamite) ylistämä tuoksu osui käteeni tänään etsiessäni kätköistäni jotain ihanaa. Sellaista tuoksua joka on viipynyt luonani jo hieman pidempään ilman, että olisin siihen vielä koskaan täällä blogissani tarttunut.

Aika nopeasti nettiä penkoessa huomaa, että John Gallianon ensimmäinen hajuvesi vuodelta 2008 on onnistunut haalimaan itselleen jonkinasteisen kulttimaineen. Ei myöskään ole tavatonta, että jo lyhyessäkin ajassa hajuvedet päätyvät syystä milloin mistäkin reformuloitaviksi. Vielä vähemmän yllättäviä on kaikenlaiset huhut, ja tämänkin tuoksun kohdalla on epäilty uudistettua ainesosaluetteloa. Varmaa tietoa en ole löytänyt, joten elän uskossa, että oma pulloni, sekä yhä edelleen markkinoilla olevat pullot, pitävät sisällään täsmälleen samaa kamaa.

John Gallianon tuoksut lienevät täkäläisittäin tutumpia lähinnä Parlez-moi d'Amourin ja sen useamman flankerin myötä. On hieman tylsää, ettei tätä hajuvettä ole koskaan näkynyt suomalaisten kauppojen hyllyillä. Sitä on silti helposti ja edullisesti saatavilla mm. täältä. Oma pulloni on eau de parfum, mutta markkinoilla on myös kevyempi eau de toilette-versio.

John Galliano on hyvin omintakeinen tuoksu. En osaa nimetä toista tuoksua joka tästä tulisi mieleen. Omalle iholleni tämä asettuu pehmeästi. Tässä tuoksussa ei voimakkuudestaan huolimatta ole mitään pistävää. Vaikka mm. Fragrantican käyttäjät ovat antaneet eniten pisteitä suitsukenuotille en sitä itse tästä merkittävimpänä nostaisi esille. Tässä tuoksussa on oma muhkea kimpullisensa kukkia - ruusua, iiristä, orvokkia ja pionia. Tuoksussa on jonkin verran kohinaa, suitsuketta vain kepeästi. Tämä hajuvesi voi nostaa kierroksia, mutta toisaalta sen pehmeä puuterisuus voi myös lisätä turvallisuuden tunnetta. Olen huomannut, että joskus tämä tuoksu saattaa ottaa hieman päähän, eli ihan herkimmille tuoksusärkyiljöille en tätä suosittelisi. Makeahko John Galliano voi toimia myös mainiona voimatuoksuna mikäli sattuu hieman jännittämään joitakin paikkoja tai tilanteita. Jos halajaa hajuvedeltä hieman sensuellimpaa tunnelmaa niin tässä sitäkin piisaa.

Sattuipa niin hassusti, että tänään uutisoitiin legendaarisen The Curen tulevasta Helsingin-konsertista. Ei paljoa tarvitse arvailla - tähän loppuun sopii osuvasti yksi yhtyeen tunnetuimmista hiteistä.






..